Vatrogasna oprema, kao i samo vatrogastvo, se kroz godine ubrzano mijenja. Razvojem tehnologija se često rade nagli skokovi u evoluciji opreme, a osim na osobnoj zaštitnoj opremi i alatu, najveće promjene se događaju na vatrogasnim vozilima. Nadogradnje na vozilima su najčešće od aluminija, ali su u svijetu, pogotovo imućnim zemljama, sve popularnija rješenja od polimernih kompozitnih materijala.

Prednosti kompozitnih materijala su višestruke, ali su često zanemarene u vatrogastvu Republike Hrvatske. Mi-Star je u Listopadu 2018. godine isporučio prvo vozilo marke Wiss, a do ožujka 2019. ukupno je isporučeno 4 vozila iste marke.

Najvažnije prednosti vozila sa nadogradnjama od kompozitnih materijala naspram klasičnih aluminijskih su:

  • Manja težina vozila
  • Veća čvrstoća konstrukcije
  • Veća otpornost na visoke temperature

Naravno, navedene prednosti imaju pozitivne utjecaje na cjelokupno djelovanje vozila u slučaju intervencije. Manja masa vozila omogućuje brže ubrzanje vozila, a tehničke karakteristike vozila omogućuju dizajn sa većom aerodinamikom. Ujedno, samo vozilo će trošiti manje goriva jer će manja masa vozila stvarati manje opterećenje na vozilu. Potencijalno se također može povećati kapacitet putnika jer materijal zbog čvrstoće i manje debljine od aluminijskih rješenja ne zahtjeva istu mjeru pojačanja. Čvrstoća i snaga materijala zahtjevaju manje održavanja, smanjujući time operativne troškove.

S vremenom očekujemo porast popularnosti vozila od polimernih kompozitnih materijala u Hrvatskoj, te ćemo svakom vatrogascu zainteresiranom sa zadovoljstvom kreirati ponudu. U slučaju interesa, slobodno nas kontaktirajte na mistar@mistar.hr.