Termalne kamere – uobičajene zamke pri odabiru

Kao ovlašteni distributer termalnih kamera proizvođača FLIR tvrtka Mi Star d.o.o. odlučila je ovim tekstom pokušati pomoći vatrogascima pri izboru adekvatne termalne kamere i ukazati na neke uobičajene zamke prilikom usporedbe raznih modela i proizvođača.

Ono na što ćemo se usredotočiti je radni temperaturni opseg termalnih kamera obzirom da se na tu karakteristiku prilikom kupnje vatrogasci najviše oslanjaju a njezina vrijednost odnosno raspon može biti vrlo varljiv.

Opseg visokih temperatura kod termalnih kamera: Uobičajene zamke

Vatrogasci se ponekad moraju suočiti sa ekstremnim temperaturama dok su na intervencijama. Srećom, mogu se pouzdati u termalne kamere (TIC) kako bi brže pronašli unesrećene ili locirali izlaz iz zgrade u takvim uvjetima. U pokušaju da izaberu opremu sa najboljim specifikacijama, vatrogasci se ponekad odluče za kamere koje su u mogućnosti prikazati vrlo visoke raspone temperatura, do +1,100°C, u takozvanom trećem temperaturnom modu. To nikako nije dobra ideja. U stvari, postoje vrlo dobri razlozi zašto neke termalne kamere nemaju treći temperaturni modu, i mjere temperature samo do +650°C.

Odabir pravog modela termalne kamere je često složen postupak usporedbe tehničkih karakteristika kao što su rezolucija slike, osjetljivost kamere i raspon mjerenja temperature. Jednostavno rečeno, raspon mjerenja temperature prikazuje minimalne i maksimalne temperature koje kamera može mjeriti. Kao primjer, FLIR K-Serija kamera točno mjeri temperature između -20°C i +650°C. Ostali proizvođači mjere i do temperatura od +1,100°C, navodeći tako neopreznog kupca u priču „više je bolje“. Iako se ti brojevi čine spektakularnima kupcu opreme, u današnjoj najnaprednijoj tehnologiji termalnih kamera, visoke temperature dolaze nauštrb kvalitete slike, a za vatrogasca, kvaliteta slike čini razliku između života i smrti.

Što trebate znati o rasponima visokih temperatura na termalnim kamerama.

1. Opasan gubitak kvalitete slike
Pojam “temperaturno područje” navodi na krivi trag. Ono što je još važnije za vatrogasce je Efektivni Raspon Temperature (ETR), koji mjeri raspon temperatura koje termalna kamera može vidjeti i u isto vrijeme pružiti korisnu informaciju korisniku. Naime, ekstremna temperatura u vidnom polju korisnika ima tendenciju da spriječi termalnu kameru u raspoznavanju površina imajući srednje temperature i detalje. Gubitak kvalitete slike i smanjenje kontrasta mogu imate ozbiljne posljedice za vatrogasce, iz razloga što postaje šanse od nestajanja objekta koji su smješteni u nižem temperaturnom području, kao što su unesrećeni ili izlazi.
Vatrogasne termalne kamere obično imaju prikaz visokog temperaturnog područja i niskog (mod). U nedostatku požara, termalna kamera će raditi u visokom temperaturnom modu, i prikazivati će termalni okoliš sa svim detaljima. U slučaju sa FLIR K-Serijom kamera, mod visoke osjetljivosti mjeri temperature do + 150°C. U slučaju požara, kamera će se prebaciti u niski temperaturni mod, koji nudi dobro izbalansiran i prihvatljiv kompromis između niske osjetljivosti (manje detalja) i mogućnosti da prati veće temperature površina. Za FLIR K-Seriju kamera, niski temperaturni mod mjeri temperature do +650°C. Mjerenje još viših temperatura od +650°C – bi značilo prebacivanje u još niži mod osjetljivosti (takozvani treći mod), kod kojeg je moguće mjeriti više temperature na uštrb kvalitete slike i kontrasta, što dovodi do neprihvatljivog gubitka kvalitete slike. Treći mod može spriječiti vatrogasca da vidi žrtve, kolege ili izlaznu rutu, što je ozbiljan sigurnosni i spasilački problem.

2. Mit o predviđanju flashovera
Za termalne kamere se ponekad vjeruje da mogu predvidjeti flashover. Ne mogu. Flashover se događa pri temperaturama koje su iznad +500°C. No čak i da termalne kamere mjere više temperature od +500°C, vi nećete biti u mogućnosti predvidjeti flashover, iz razloga što termalne kamere detektiraju razlike u temperaturama površina a ne u temperaturi zraka. Nema crno-bijelog odgovora zašto se dešava flashover. Flashover se teško predviđa, čak i kod idealnih/tipičnih uvjeta može se desiti da ne dođe do flashovera. Termalna kamera može biti korisna za prepoznavanje preduvjeta flashovera kroz dobro tumačenje slike. Za sada, jedini način za pripremu za flashover je teški vatrogasni trening i pažljivo promatranje okoline.

3. Predviđanje taljenja metalnih konstrukcija?
Ponekad se kaže da termalne kamere mogu predvidjeti kada će se čelik početi topiti i savijati. To posebno može biti korisno u vatrogasnim intervencijama u industrijskim halama koje često imaju čelični okvir. Međutim, to će biti jako teško, čak i sa kamerama koje mjere do +1,100°C, pošto je talište čelika puno više (oko +1,400°C).

Hoće li moja FLIR termalna kamera preživjeti visoke temperature?

FLIR K-Serija kamera ne prikazuje razlike u temperaturi iznad +650°C. Umjesto toga, crveno nijansiranje se koristi kako bi se upozorilo vatrogasca na opasnost. U tom slučaju FLIR termalna kamera će prikazati ‘>650°C’ na displeju, dok će još uvijek biti u modu niske osjetljivosti, bez žrtvovanja detalja slike. K-Serija termalnih kamera je dizajnirana da izdrži najteže vatrogasne uvjete. FLIR kamere K-Serije mogu pasti sa 2 m visine na betonski pod, vodootporne su (IP67), i ostaju u potpunosti operativne do temperatura +260°C u trajanju od 5 min. K65 je u potpunosti u skladu sa NFPA 1801:2013 standardom za vatrogasne termalne kamere.

Kada visoki temperaturni mod ima smisla?

Za razliku od termalnih kamera za vatrogasce, postoje brojne aplikacije kada čitanje visoke temperature ima smisla. U industrijskim i proizvodnim okolinama, FLIR termalne kamere se koriste kako bi se vidjelo kroz plamen, kako bi se pratio rad kotlova i instalacija peći. Kamere kao FLIR T640 na primjer mogu čitati temperature od -40°C do +2,000°C sa točnošću od samo ±2%. U nekim istraživačkim centrima kao što su mikroelektronika, auto industrija, plastika, mehanička testiranja, performanse visokih temperatura su važne. FLIR nudi široki raspon R&D kamera koje mogu razlikovati temperaturne promjene kao suptilne 0.02°C u temperaturnom rasponu od -80°C do +3,000°C.

Tvrtka Mi Star d.o.o. na svojoj web trgovini ima u ponudi kompletnu K-Seriju termalnih kamera renomiranog proizvođača FLIR a sve modele iz serije možete vidjeti na sljedećoj poveznici – FLIR K-Serija

Neke od modela vrijedi posebno istaknuti:

FLIR K2 je robusna, pouzdana i izuzetno ekonomična termalna kamera specijalno izrađena za vatrogasnu namjenu i opasne situacije. Reproducira termalnu sliku rezolucije 160 x 120 pixela na 3“ velikom ekranu. FLIR K2 je kompaktna, lagana termalna kamera koja se jednostavno može pričvrstiti na naramenice dišnog aparata. Intuitivno korisničko sučelje omogućuje vatrogascima da se fokusiraju na posao. Jedan veliki gumb čini kameru jednostavnom za pokretanje čak i kada se nose rukavice. – 8.999,00 kn + PDV

FLIR K45 je dizajnirana za najteže uvjete rada. Izdrži pad sa 2 metra na betonski pod, vodootporna je (IP67) i u potpunosti operativna na temperaturama od +260 °C na 5 minuta. Jednostavna za korištenje čak i sa rukavicama. Intuitivno i jednostavno korisničko sučelje omogućava da se usredotočite na posao. FLIRom K45 upravlja se sa tri velike tipke pozicionirane ispod ekrana – idealno za rad sa rukavicama. – 28.780,00 kn + PDV

FLIR K65 je dizajnirana za najteže uvjete rada. Certificirana prema NFPA1801:2013.  Izdrži pad sa 2 metra na betonski pod, vodootporna je (IP67) i u potpunosti operativna na temperaturama od +260 °C na 5 minuta. Intuitivno i jednostavno korisničko sučelje omogućava da se usredotočite na posao. FLIRom K65 upravlja se sa tri velike tipke pozicionirane ispod ekrana – idealno za rad sa rukavicama. – 47.595,00 kn + PDV

Jamstvo koje FLIR daje na svoje kamere K-Serije govori samo za sebe. Sve kamere iz nove K-serije pokrivene su ekskluzivnim FLIR 2-5-10 jamstvom. Jamstvo uključuje 2 godine jamstva na baterije, 5 godina jamstva na kameru i 10 godina jamstva na termalni detektor.

Pored termalnih kamera FLIR je proširio svoj proizvodni asortiman namijenjen vatrogasnim ali i drugim hitnim službama svojim bespilotnim sustavom (UAS) opremljenim termalnom kamerom – FLIR Aerial First Responder. Kombinirajući iznimnu stabilnost, vrhunsku tehnologiju, mogućnost integracije mobilne aplikacije, te prijenos slike sa popularnog i provjerenog DJI Inspire 1 drona, sa vodećom FLIR-ovom tehnologijom termalnih kamera, ovakav set je ultimativno riješenje za pouzdan i brz termalni prikaz slike iz zraka. Iznimno je prikladan kao potpora prilikom gašenja jer vatrogascima daje trenutnu sliku područja bez obzira na dim te omogućuje praćenje interventnog tima na velikim požarnim područjima. Također je obvezni dio opreme za akcije traganja i spašavanja u bilo koje doba dana. FLIR Aerial First Responder dolazi u dvije izvedenice o kojima više detalja možete pročitati na sljedećim poveznicama:

FLIR Aerial First Responder Osnovni Kit – 74.900,00 kn + PDV

FLIR Aerial First Responder Napredni Kit – 94.900,00 kn + PDV

FLIR Aerial First Responder dolazi u dva seta odnosno osnovnom i naprednom setu.

Za sve upite s povjerenjem se obratite našem prodajnom timu putem uobičajenih prodajnih kanala:

web trgovina – POVEZNICA

telefon: 01/614 7400

fax: 01/614 7401

e-mail: mistar@mistar.hr

Vaš Mi Star

 

0 odgovora

Ostavi Komentar

Želite se priključiti raspravi?
Slobodno se priključite!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *